Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


August 2002


400 vindere


Og vinderne er...Søndag Aften præsenterer de 400 forfattere som vil modtage kulturministeriets legat på 5.000 kr som erstatning for mistede bibliotekspenge

1. september udløber fristen for at ansøge om de 400 legater á 5.000 kr som kompensation for mistede bibliotekspenge. 15.010 forfattere har fået afslag fordi de er under bunggrænsen på 5.000 kr (læs Snydt). Alle 15.010 kan ansøge om at få et af de 400 legater (se Søndag Aften arkiv).

I folketingets finansudvalgs godkendte tipsaktstykke fremgår, at de 400 legater skal findes af Litteraturrådet ud fra kvalitetskriterier. Kulturministeren har siden besluttet at erstatte de kvalitative kriterier med stort set objektive kriterier (se Søndag Aften arkiv). Derfor kan Søndag Aften allerede en måned inden ansøgningsfristen udløber offentliggøre navnene på de 400 forfattere som vil modtage legaterne - hvis de bare husker at ansøge inden fristen udløber 1. september...

Klagekontor må oprettes

Kulturministerens kriterier er næsten helt objektive. Det eneste kriterium som ikke er totalt objektiviseret er at forfatterne skal have udgivet mindst to værker som enten er skønlitteratur eller almenkulturel faglitteratur. Om bøgerne er skønlitteratur eller ej fremgår af Nationalbiografien. Den almene faglitteratur er derimod et vurderingsspørgsmål - og der kan lægges mange forskellige fortolkninger af dette begreb. I Søndag Aftens gennemgang af potentielle legatmodtagere har vi vovet et øje og foretaget dette skøn. Og indrømmet, nogle gange kom vi i tvivl.

Litteraturrådet er naturligvis mere kompetent til at foretage den konkrete vurdering af kategoriseringen af de enkelte værker. Man skal dog huske, at Litteraturrådets kategorisering af værkerne netop er en vurdering - og på ingen måde kan anskues som en kvalitativ vurdering.

Blandt de 400 modtagere fandt vi 60 skønlitterære forfattere. Da der har været fokus på netop de skønlitterære forfattere, må man forvente, at en del faglitterære undlader at sende ansøgning. Den "nederste" på vores liste stod til 2.900 kr. i bibliotekspenge. Med et forventet frafald in mente, kan man således sige, at det vil være relevant for alle med over 2.000 kr. i optjente bibliotekspenge og som mener at de opfylder kriterierne, at ansøge.

Kulturministerens kriterier må endda vurderes som værende så objektiviseret, at mange af de forfattere som til sin tid forbigås af Litteraturrådet med rette vil kunne anlægge efterfølgende klagesager. De ansøgere som stod til at modtage mere i bibliotekspenge end "den nederste" af de 400 modtagere, vil søge med lys og lygte efter objektive kriterier som er forbiset af Litteraturrådet. Kulturministeriet og Litteraturrådet kan allerede nu søge om medarbejdere til det kontor der skal sagsbehandle disse klager:-)

Her er de 400 vindere



Læs også:
Snydt
Kulturens kasinolove
De unødvendige ansøgninger
Sjusk er et pænt ord
Biblioteksafgift: Løfter og aftaler
Bundgrænse for biblioteksafgift
Forfattere med lommesmerter
Biblioteksafgiften - grundlaget
Biblioteksafgift til masserne
Anakronistisk afgift
En check på 25 kroner
Ikke kun bøger
Lov uden formål

Søndag Aften 08/2002

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.